Surówka z kapusty z octem ryżowym

przez Kardamonowy

A nawet nie wiem skąd przypałętał się pomysł na tę surówkę. Miałam dziś nadmiar kapusty, więc wylądowała w misce z marchewką i cebulą. Na początku chciałam ją zrobić ze zwykłym octem, ale dojrzałam na półce ryżowy. Potem to już poleciało, cukier i  o b o w i ą z k o w o czosnek. 



Składniki:
pół główki małej białej kapusty
2 marchewki
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki octu ryżowego
2 łyżki oleju rzepakowego
sok z połowy cytryny
1 łyżka cukru
sól
pieprz

Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, myjemy i szatkujemy, wrzucamy do miski, ugniatamy dłońmi. Dodajemy do niej startą na najmniejszych oczkach marchewkę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Do słoika wlewamy ocet, olej, sok z cytryny, dodajemy cukier, zamykamy i energicznie mieszamy. Sos wlewamy do kapusty, całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki. 


4 komentarze

Magdalena 5 marca, 2018 - 1:05 pm

Musi być przepyszna. 🙂

Odpowiedz
Lena 5 marca, 2018 - 1:05 pm

Pycha:)

Odpowiedz
Monika 5 marca, 2018 - 1:07 pm

🙂

Odpowiedz
Monika 5 marca, 2018 - 1:07 pm

Tak jest 🙂

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności