Pesto z rzeżuchą i natką pietruszki

przez Kardamonowy

A z rzeżuchą, bo czemu nie. Na początku natki miało nie być, ale nie podobał mi się ostateczny kolor pesto. Pietruszka pięknie podciągnęła kolor i nie zdominowała smaku. Dokładnie o to mi chodziło. Myślę do czego je zużyć… za parę dni będę faszerować obiadem mojego tatę, może dodam je do sałatki. Wielkanocnie na pewno będzie pasowało do wędlin, jajek na twardo, pasztetu. Kombinujcie. 


Składniki:
2 garści rzeżuchy
2 łyżki natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 czubata łyżka pestek dyni
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy extra virgin
sól
pieprz  

Pestki dyni prażymy do zrumienienia na suchej patelni, studzimy. Do moździerza wrzucamy sól, czosnek, rzeżuchę i natkę, wszystko rozdrabniamy (jeżeli nie macie moździerza, wrzućcie wszystkie składniki do blendera i zmiksujcie). Do całości dolewamy oliwę i sok z cytryny, dodajemy świeżo zmielony pieprz, mieszamy.

Podobne przepisy:
Pesto z rukoli z kaparami
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Pesto bazyliowe ze słonecznikiem
Pesto wegańskie z płatkami drożdżowymi
Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem
Pesto z rukoli
Pesto z natki pietruszki

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności