Nie wiem skąd pomysł na tę potrawę, ostatnio w ogóle dużo myślę kulinarnie. Wczoraj złapałam się nawet na tym, że pomyślałam, że nie jestem do końca normalna. Kuchnia, kuchnia, gotowanie, kombinowanie, potem ktoś tam, coś tam. Na początku był pomysł na fasolkę z oliwą i cytryną, z natką i migdałami. Potem pomyślałam, że byłoby fajnie zaostrzyć całość. Skończyło się po prostu na harissie. Wypaliło nam trochę przełyki, ale nic to. Lubimy.
Składniki:
0,5 kg fasolki szparagowej
1 łyżeczka harissy (lub mniej)
1 łyżka migdałów w słupkach (mogą być płatki)
sól
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, gotujemy do miękkości. Po odcedzeniu zostawiamy, aby dokładnie odciekła z wody. Wrzucamy do miski, dodajemy harissę, solimy i całość posypujemy migdałami. Uważajcie na ilość harissy – jest bardzo ostra.
Podobne przepisy:
Fasolka szparagowa z orzechami
Fasolka szparagowa z fetą
Fasolka szparagowa pieczona w sosie barbecue
Fasolka szparagowa z kruszonką z suszonych pomidorów
Fasolka szparagowa z bułką tartą
3 komentarze
coś pysznego!
No naprawdę :).
Też tak mam, myślenie o tym co ugotować i co zjeść zajmuje mi mnóstwo czasu, do tego mam nieustannie nowe pomysły kulinarne.
Bardzo mi się podoba ten przepis – szybki i pyszny.
Comments are closed.