Zapełnianie spiżarni na zimę trwa. Tym razem chciałam się z Wami podzielić przepisem na tarte buraki. Takich słoików u nas w domu nigdy za wiele. W zeszłym roku zrobiłam buraki według innego przepisu i powiem szczerze, były średnie. W tym roku postanowiłam przywalić dużą ilość przypraw, wyszły dużo lepsze. Z tego przepisu wyszło mi 20 małych słoików. Zdecydowanie będzie kolejna partia.
Składniki:
5 kg buraków
2/3 szklanki octu
2/3 szklanki cukru
5 ząbków czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
5 liści laurowych
10 ziaren pieprzu
3 łyżki soli (można dać na początek 2)
Buraki dokładnie myjemy i gotujemy w skórkach do miękkości. Z octu, czosnku, cukru, soli i przypraw gotujemy zalewę, odstawiamy ją. Gorące buraki obieramy i trzemy na tarce z dużymi oczkami. Do buraków dolewamy odcedzoną zalewę i bardzo dokładnie mieszamy całość. Buraczki wkładamy do wyparzonych słoików i zamykamy wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzujemy 15 minut.