Francuska zupa cebulowa

przez Kardamonowy

Jeszcze parę dni i przyjdzie do nas chłodna, deszczowa jesień. Pełną parą można gotować różnego rodzaju rozgrzewające zupy, które sprawdzą się idealnie, zaraz po przyjściu z pracy. Jedną z takich zup jest zupa cebulowa. W lodówce mam jeszcze resztki sera gruyere, postanowiłam zużyć go do tej potrawy. Francuska zupa cebulowa to zupa ze skarmelizowanej cebuli, z dodatkiem wina (często brandy), z grzanką i serem. Musicie spróbować.



Składniki:
1 kg cebuli
3 liście laurowe
1 łyżka tymianku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 litr bulionu wołowego
1 ząbek czosnku
bagietka
garść sera gruyere
sól
pieprz
(przepis na 4 porcje)

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Smażymy powoli na maśle i oleju, około godziny, często mieszając żeby się nie spaliła, musi się skarmelizować. Pod koniec smażenia dorzucamy rozdrobniony czosnek i tymianek, po chwili dodajemy mąkę, smażymy jakąś minutę. Wlewamy wino. Cebulę zalewamy bulionem, dorzucamy liście laurowe, sól, świeżo mielony pieprz. Bagietkę kroimy na kromki grubości 2 cm, opiekamy je w piekarniku lub na patelni. Zupę nalewamy do miseczek, kładziemy na niej upieczoną kromkę, posypujemy serem. Pieczemy około 10 min w temperaturze 180 stopni.


5 komentarzy

Anonimowy 20 października, 2014 - 8:31 am

wow, podziwiam, naprawdę! próbowałam kilka razy ją ugotować ale niestety nie byłam zadowolona ze smaku. myślę, że niebawem spróbuję ponownie i skorzystam z Twojego przepisu 🙂

Odpowiedz
Monika 21 października, 2014 - 8:10 am

Eee, nie ma tutaj nic do podziwiania :), zupa jest naprawdę prosta w wykonaniu. Może to po prostu nie są Twoje smaki? Mam nadzieję, że mój przepis Cię jednak do niej przekona. Pozdrawiam.

Odpowiedz
Unknown 21 października, 2014 - 8:10 am

Pychota uwielbiam ta zupkę 😉

Odpowiedz
Unknown 24 stycznia, 2016 - 9:57 pm

A ja mam takie zapytanie. Wczoraj robiłam zupę cebulową, dzisiaj mi została jej resztka. Na dwie porcje to za mało, ale może da się z niej zrobić coś innego? Swoją wczoraj robiłam bulionie z kurczaka, kurczak mi został, którego mam zamiar dzisiaj upiec, więc może zupa stanowiłaby jakąś fajną podstawę do sosu do tego kurczaka?

Odpowiedz
Monika 24 stycznia, 2016 - 9:59 pm

Sorki, że tak późno odpisuję, ale w ogóle nie dostałam info, że jest jakiś nowy komentarz. Kiedyś miałam okazję jeść piersi z kurczaka, pieczone w zupie cebulowej. Plus piwo, z tego co pamiętam. Było ekstra! Można pokombinować w ten deseń. Pozdrawiam.

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności