Bircher musli z sokiem jabłkowym

przez Kardamonowy

W trakcie wczytywania się w kuchnię szwajcarską natknęłam się na nazwisko Bircher. Maximilian Bircher-Benner był lekarzem szwajcarskim, który w swoim szpitalu wymyślił właśnie musli. Nie ma potrzeby ściśle trzymać się składników w tej potrawie, dodajecie do niej co lubicie i co akurat jest dostępne. Najlepiej jest oczywiście je robić w letnie dni, gdy mamy pod dostatkiem świeżych, sezonowych owoców. My znowu gdzieś lata, więc mogę w spokoju zjeść bezmięsne, baaardzo zdrowe śniadanie. I smaczne.



Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka soku jabłkowego 
1 łyżka pestek z dyni
1 łyżka płatków migdałów
1 łyżka orzechów włoskich
1 gruszka
1 kiwi
1 łyżka płynnego miodu 
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta cynamonu
(przepis na 2-3 porcje)  

Płatki zalewamy sokiem jabłkowym i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień wrzucamy do nich migdały, pestki z dyni, orzechy włoskie, startą na grubych oczkach gruszkę, sok z cytryny, cynamon, obrane i pokrojone kiwi. Polewamy jogurtem i miodem, mieszamy. Jeżeli macie takie widzimisię, możecie pestki dyni i migdały chwilę podprażyć na patelni.

Podobne przepisy:
Nocna owsianka z serkiem wiejskim
Nocna owsianka z orzechami, jabłkami i kiwi
Owsianka z truskawkami
Nocna owsianka z bananem i mrożonymi jagodami

0

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności