Nocna owsianka z orzechami, jabłkami i kiwi

przez Kardamonowy

Tytuł dzisiejszego posta mógłby brzmieć zupełnie inaczej, ale zostawiam go tak jak jest. Słyszeliście kiedyś o bircher muesli? Ja miałam z nim styczność parę lat temu, przy okazji jakiegoś konkursu kulinarnego. Dr Maximilian Bircher-Benner był prawdopodobnie twórcą muesli, wymyślił je na potrzeby szpitala, w którym pracował. Szwajcarskie bircher muesli (bo stamtąd pochodził Bircher) to połączenie płatków owsianych, świeżych owoców i orzechów. Jest zdrowe, pożywne, ale… trzeba czekać na nie parę godzin. Najlepiej więc zalać płatki owsiane wieczorem i raczyć się nimi nad ranem.
Kwestia orzechów. Myślę, że spokojnie można dodać jakiekolwiek lubicie. Ja akurat miałam w domu jedynie laskowe, więc wylądowały w misce laskowe + siemię lniane. W innym moim przepisie na bircher muesli użyłam orzechów włoskich i pestek dyni. Z powodzeniem możecie dodać inne orzechy, migdały, pestki słonecznika.
Owoce? Właściwie można dodać każde, ponieważ dodaje się je dopiero przed podaniem. Świetnie sprawdzą się owoce sezonowe. W tej chwili, z braku laku, posiłkowałam się jabłkami i kiwi.
W oryginalnym przepisie płatki zalewa się sokiem jabłkowym. Jeżeli będziecie z niego korzystać, kupcie jakiejś dobrej jakości lub zróbcie swój. Ja użyłam kompotu jabłkowego, do którego użyłam tak słodkich owoców, że nie musiałam go dosładzać. Tak sobie teraz myślę, że dobrze sprawdzi się mleko, także roślinne.
Nocna owsianka z orzechami, jabłkami i kiwi okazała się przy okazji bardzo smacznym posiłkiem. My nie przepada za płatkami owsianymi, więc byłam raczej nastawiona na przewracanie oczami. Przewracania nie było. Była natomiast deklaracja, że chętnie zje kolejne. To chyba dość dobra rekomendacja.
Róbcie i jedzcie na zdrowie.



Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka soku jabłkowego dobrej jakości (ja użyłam kompotu z jabłek) 
2 małe jabłka
2 kiwi
1 łyżka wyłuskanych orzechów laskowych
1 łyżka ziaren siemienia lnianego
1 łyżka płynnego miodu 
2 łyżki jogurtu naturalnego
(przepis na 3 porcje)  

Płatki owsiane zalewamy sokiem jabłkowym i wkładamy do lodówki na noc. Przy okazji jedna uwaga: jeżeli użyjecie do płatków bardzo słodkiego soku, polecam rano do owsianki dodać odrobinę soku z cytryny. Ja dodałam do nich niesłodzonego kompotu, więc cytryna była zbędna
Rano obieramy jabłka i ścieramy na tarce na największych oczkach. Kiwi obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Do płatków dodajemy jogurt, owoce, pokrojone w mniejsze kawałki orzechy, siemię lniane, dokładnie mieszamy. Całość polewamy miodem.

Podobne przepisy:
Nocna owsianka z serkiem wiejskim
Bircher musli z sokiem jabłkowym
Owsianka z truskawkami
Nocna owsianka z bananem i mrożonymi jagodami

0

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności