No i skończył się mój warzywny czas. My powrócił, więc musiałam ubić jakiegoś kurczaka. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie przemyciła czegoś zielonego. Tym razem – pesto i brokuł. Prosty, lekki przepis, bardzo aromatyczny i łatwy w wykonaniu. Jeżeli koniecznie musicie mieć jeszcze do tego jakiś zapychacz, możecie usmażyć np. plasterki ziemniaków doprawione suszonym tymiankiem i solą.
Składniki:
3 pojedyncze piersi z kurczaka
3 łyżeczki pesto
6 suszonych pomidorów w zalewie
6 plasterków szynki parmeńskiej
1 brokuł
olej rzepakowy
sól
pieprz
(przepis na 3 porcje)
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i rozbijamy na cienkie filety. Mięso solimy i pieprzymy z obu stron. Na jedną stronę nakładamy płaską łyżeczkę pesto (najbardziej gęstą część, oliwę odciskamy), dwa pomidory, zwijamy jak rolady. Kurczaka owijamy szynką parmeńską (po dwa plastry szynki na jedną roladkę). Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość oleju, kładziemy na to roladki. Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach. Podajemy z ugotowanym brokułem.
Podobne przepisy:
Rolada z indyka
Rolada z indyka faszerowana tapenadą
Roladki wieprzowe z suszonymi śliwkami
4 komentarze
Bardzo ciekawy wpis. :)))
Pozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Dzięki :). Pozdrawiam.
Zrobiliśmy dzisiaj te roladki z mężem i jesteśmy zachwyceni. Robi się je zaskakująco szybko. Są przepyszne. Dziękujemy za taki fajny przepis.
Łojej, jaki miły komentarz. Dziękuję i pozdrawiam!