Domowy cukier waniliowy

przez Kardamonowy

No i nadszedł czas, aby zastąpić kolejny dziwaczny wymysł przyprawowy człowieka, tym razem cukier wanilinowy. Zrobienie domowego cukru waniliowego jest śmiesznie proste. I wiemy co mamy i wiemy co jemy. Jeżeli chodzi o laskę wanilii, te dostępne w hipermarketach są dramatycznej wielkości i kosztują też niemało. Polecam Wam znaleźć laskę wanilii w sklepach internetowych. Jak zobaczycie cenę i wielkość, spadniecie z krzeseł. 



Składniki:
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
duża laska wanilii  

Cukier wsypujemy do miski. Wanilię kroimy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka, które dodajemy do cukru. Resztę wanilii kroimy na mniejsze kawałki i też wrzucamy do miski. Wszystko dokładnie mieszamy. Pachnie o tak!! Gotowy cukier (razem z kawałkami wanilii) przesypujemy do słoiczka i szczelnie zamykamy. Cukier będzie gotowy po około 2 tygodniach.


Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności