Najlepsza zupa na świecie. I tyle w temacie.
Składniki:
700 ml bulionu warzywnego
3 duże buraki
szklanka zakwasu z buraków (opcjonalnie)
1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
2 łyżki śmietany 18%
6 średnich ziemniaków
2 duże cebule
1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 3-4 porcje)
Buraki pieczemy w folii aluminiowej w 180 stopniach około 40 minut. Po tym czasie obieramy je, ścieramy na tarce na dużych oczkach i wrzucamy do bulionu, gotujemy jakieś 15 minut, po tym czasie zupę odcedzamy. Do odcedzonej zupy dodajemy zakwas, ocet, czosnek i majeranek, gotujemy 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę lekko studzimy i zabielamy śmietaną. Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy do zrumienienia. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, tłuczemy, dodajemy cebulę i sól, mieszamy. Ziemniaki wykładamy na talerz, nalewamy zupę, całość posypujemy natką.
Podobne przepisy:
Barszcz ukraiński
Barszcz czerwony z ziemniakami i ciecierzycą
Barszcz czerwony z ziemniakami
Barszcz czerwony z ziemniakami i jajkami
Barszcz czerwony z uszkami
Zupa z burakami i czerwoną fasolą
Zupa jarzynowa z burakami