Barszcz czerwony z ziemniakami i ciecierzycą

przez Kardamonowy

Trochę inna, uboższa wersja barszczu ukraińskiego. Też smaczna. Ja w sumie zupy z burakami mogę jeść pod każdą postacią, lubię i już. Dla mnie połączenie buraków, octu i czosnku to połączenie idealne. 



Składniki:  
1,5 l bulionu warzywnego
0,5 l zakwasu z buraków
4 ziemniaki
3 ugotowane buraki
3/4 szklanki suchej ciecierzycy
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
1 łyżka majeranku
jogurt naturalny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sól
pieprz
olej rzepakowy
natka pietruszki
(przepis na 4-5 porcji)  

Ciecierzycę namaczamy na noc w wodzie, przynajmniej dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Po tym czasie wymieniamy w niej wodę i gotujemy z sodą oczyszczoną do miękkości. Dzięki sodzie zmniejsza się zdecydowanie czas gotowania ciecierzycy.
Do garnka z bulionem wlewamy zakwas z buraków, dodajemy majeranek, ugotowaną odcedzoną ciecierzycę, starte na grubych oczkach obrane buraki i obrane ząbki czosnku (ja dodaję całe). Gotujemy 10 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w średnią – wszystko smażymy na oleju na średnim ogniu, około 5 minut, następnie dodajemy to do zupy. Doprawiamy octem, solą i pieprzem. Wszystko chwilę gotujemy. Zupę przelewamy na talerze, dodajemy jogurt naturalny i poszatkowaną natkę pietruszki.

Podobne przepisy:
Barszcz ukraiński
Barszcz czerwony z ziemniakami i jajkami
Barszcz czerwony z ziemniakami
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami
Barszcz czerwony z uszkami
Zupa z burakami i czerwoną fasolą
Zupa jarzynowa z burakami

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności