Barszcz czerwony z ziemniakami i ciecierzycą

Trochę inna, uboższa wersja barszczu ukraińskiego. Też smaczna. Ja w sumie zupy z burakami mogę jeść pod każdą postacią, lubię i już. Dla mnie połączenie buraków, octu i czosnku to połączenie idealne. 



Składniki:  
1,5 l bulionu warzywnego
0,5 l zakwasu z buraków
4 ziemniaki
3 ugotowane buraki
3/4 szklanki suchej ciecierzycy
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka octu winnego
1 łyżka majeranku
jogurt naturalny
sól
pieprz
olej rzepakowy
natka pietruszki
(przepis na 4 porcje)  

Ciecierzycę namaczamy na noc w wodzie. Na drugi dzień gotujemy ją do miękkości. Do garnka z bulionem wlewamy zakwas z buraków, dodajemy majeranek, ugotowaną odcedzoną ciecierzycę, starte na grubych oczkach obrane buraki i obrane ząbki czosnku (ja dodaję całe). Gotujemy 10 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w średnią – wszystko smażymy na oleju na średnim ogniu, około 5 minut, następnie dodajemy to do zupy. Doprawiamy octem, solą i pieprzem. Wszystko chwilę gotujemy. Zupę przelewamy na talerze, dodajemy jogurt naturalny i poszatkowaną natkę pietruszki.