Barszcz czerwony z ziemniakami

przez Kardamonowy

Rzadko robię barszcze bez zakwasu. Mimo, że w domu miałam schowaną butelkę z zakwasem, postanowiłam go nie dodawać do tej zupy. I też wyszła ok. Ma po prostu mniejszego kopa. Jednak co zakwas to zakwas. I nie piszę tutaj o tych syfiastych koncentratach z buraków, które można kupić. Fu. Róbcie swój zakwas. Zawsze. 



Składniki:
1,5 l bulionu warzywnego
3 średnie buraki
5 ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
2 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz
1 łyżka masła
(przepis na 4 porcje)  

Buraki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na największych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy do niego buraki, smażymy je na wolnym ogniu około 10 minut. Pod koniec smażenia dorzucamy do nich pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy do jej zeszklenia. Na tym etapie dodajemy bulion, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, majeranek i rozdrobnione ząbki czosnku, gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania wlewamy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, chwilę znowu gotujemy. Podajemy ze śmietaną.  Od czasu do czasu do tego typu zupy dodaję jeszcze puszkę czerwonej fasoli.

Podobne przepisy:
Barszcz ukraiński
Barszcz czerwony z ziemniakami i ciecierzycą
Barszcz czerwony z ziemniakami i jajkami
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami
Barszcz czerwony z uszkami
Zupa z burakami i czerwoną fasolą
Zupa jarzynowa z burakami

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności