Zupa jarzynowa z burakami

przez Kardamonowy

Znowu zupa, bo nadal zima. Część wchłonęliśmy, część zawekowaliśmy. Jarzynowa z burakami wyszła baaaardzo spoko. Jeżeli lubicie barszcz i zajadacie się zupami, zróbcie koniecznie. Za jakiś czas wyczaruję może podobną z makaronem.



Składniki:
1,5 l wody
300 ml zakwasu z buraków
3 ziemniaki
2 buraki
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
pół małego selera
3 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cukru
jogurt naturalny
sól
pieprz
(przepis na 4-5 porcji)

Buraki wkładamy do folii aluminiowej i pieczemy godzinę w 180 stopniach. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w średnią kostkę, zalewamy wodą, gotujemy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy do nich, pokrojone w taką samą kostkę, ziemniaki, gotujemy 5 minut. Upieczone buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do zupy. Dokładamy resztę składników (poza jogurtem), gotujemy 10 minut. Zupę wlewamy na talerz, dolewamy do niej łyżeczkę jogurtu.

Podobne przepisy:
Barszcz ukraiński
Barszcz czerwony z ziemniakami i ciecierzycą
Barszcz czerwony z ziemniakami
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami
Barszcz czerwony z uszkami
Zupa z burakami i czerwoną fasolą
Barszcz czerwony z ziemniakami i jajkami

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności