Najlepsze ciasto drożdżowe piekła moja babcia. Postanowiłam na bazie jej przepisu upiec ciasto drożdżowe z jagodami i truskawkami. Nie jestem jakimś szalonym fanem świeżych truskawek, a że paręnaście sztuk walało się po lodówce, postanowiłam wrzucić je do ciasta. Dosypałam do tego trochę jagód i finalnie wyszło z tego wszystkiego, typowo niedzielne ciasto. Tak sobie teraz cicho myślę, że z jabłkami lub gruszkami smakowałoby równie dobrze. I z agrestem. I porzeczkami. O, śliwki. Tak, w sezonie zrobię ze śliwkami.
Składniki:
50 g masła
250 g mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki cukru
2 jajka
pół szklanki mleka
25 g świeżych drożdży
200 g truskawek
3/4 szklanki jagód
cukier puder do posypania
Mleko lekko podgrzewamy. Odlewamy z niego pół porcji i wlewamy do miski. Dodajemy do tego 1 łyżkę mąki, pokruszone drożdże i dużą szczyptę cukru. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do mleka, które pozostało dodajemy masło, rozpuszczamy je i lekko studzimy.
Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy do tego mąkę, wyrośnięte drożdże i stopione masło z mlekiem. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy – drewnianą pałką lub mikserem. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie łatwo odchodziło od ścianek miski.
Foremkę smarujemy cienko odrobiną masła, posypujemy mąką. Do foremki wkładamy ciasto (będzie się kleić, uprzedzam), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ma dwukrotnie zwiększyć objętość).
Owoce myjemy, truskawki kroimy w mniejsze kawałki, odstawiamy do wyschnięcia.
Wyrośnięte ciasto posypujemy owocami (możemy lekko je wcisnąć w ciasto) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach (grzanie góra/dół). Po 35 minutach sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest surowe. U mnie było już gotowe. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Ja ciasto piekłam w tortownicy o śr. 24 cm.
Podobne przepisy:
Ciasto jogurtowe z owocami
Ciasto z owocami