Wiem, że rabarbar znika już z naszych sklepów, ale może jeszcze ktoś będzie miał szczęście go kupić. O genialnym połączeniu słodkich truskawek z kwaśnym rabarbarem nie będę się rozpisywać, na pewno znacie te smaki. Dodałam do tego, dla odmiany, laskę cynamonu. Wyszło naprawdę przepysznie.
Składniki:
1 kg rabarbaru
2 kg truskawek
1,5 szklanki cukru
1 laska cynamonu
1/3 szklanki wody
Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na 1 cm kawałki. Umyte i obrane truskawki, jeżeli są średniej wielkości pozostawiamy w całości, większe kroimy na połowę. Wrzucamy wszystko do garnka z grubym dnem (garnek z grubym dnem powoduje, że mamy mniejsze prawdopodobieństwo przypalenia czegokolwiek), dodajemy wody, podgrzewamy aż rabarbar i truskawki puszczą sok, dodajemy cukier i cynamon. Smażymy do konsystencji w miarę nie za gęstej, bo po ostudzeniu, wszystko stężeje. Do wyparzonych słoików wlewamy gorący dżem, zakręcamy wyparzonymi zakrętkami, odwracamy do góry dnem. Gotowe.
Podobne przepisy:
Dżem z pieczonych truskawek
Dżem truskawkowy