Dżem truskawkowo-rabarbarowy z cynamonem

przez Kardamonowy

Wiem, że rabarbar znika już z naszych sklepów, ale może jeszcze ktoś będzie miał szczęście go kupić. O genialnym połączeniu słodkich truskawek z kwaśnym rabarbarem nie będę się rozpisywać, na pewno znacie te smaki. Dodałam do tego, dla odmiany, laskę cynamonu. Wyszło naprawdę przepysznie. 


Składniki:
1 kg rabarbaru
2 kg truskawek
1,5 szklanki cukru
1 laska cynamonu
1/3 szklanki wody  

Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na 1 cm kawałki. Umyte i obrane truskawki, jeżeli są średniej wielkości pozostawiamy w całości, większe kroimy na połowę. Wrzucamy wszystko do garnka z grubym dnem (garnek z grubym dnem powoduje, że mamy mniejsze prawdopodobieństwo przypalenia czegokolwiek), dodajemy wody, podgrzewamy aż rabarbar i truskawki puszczą sok, dodajemy cukier i cynamon. Smażymy do konsystencji w miarę nie za gęstej, bo po ostudzeniu, wszystko stężeje.  Do wyparzonych słoików wlewamy gorący dżem, zakręcamy wyparzonymi zakrętkami, odwracamy do góry dnem. Gotowe.

Podobne przepisy:
Dżem z pieczonych truskawek
Dżem truskawkowy

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności