Chciałam Wam przedstawić mój kolejny ulubiony wytwór. Jak wiecie, za słodyczami nie przepadam. Należę też do dziwaków, którzy nie szaleją za świeżymi truskawkami. Jestem jednak największą fanką dżemów truskawkowych i innych form przetworzonych truskawek. Postanowiłam w tym roku, zrobić klasyczny dżem, bez kombinacji alpejskich, z dodatkiem skórki z cytryny. Jednym z pierwszych przepisów, jaki tutaj zamieściłam było połączenie truskawek, rabarbaru i cynamonu – też ekstra. I tak jak już wcześniej pisałam, nie używam żadnych ulepszaczy i cukrów żelujących.
Składniki:
2 kg truskawek
400 g cukru
1 duża cytryna
Truskawki myjemy i obieramy, wrzucamy do garnka z grubym dnem. Cytrynę sparzamy, skórkę ścieramy na małych oczkach. Skórkę i sok z cytryny wrzucamy do truskawek, dodajemy cukier. Całość smażymy na minimalnym ogniu, aż do zredukowania soku, często mieszamy. Ilość cukru, jaką podałam, jest dość skąpa – taką lubię. Spróbujcie czy Wam pasuje, domyślam się, że nie będzie pasowała :). Zresztą, to wszystko też jest kwestia owoców, moje były bardzo dojrzałe. Jeżeli chodzi o gęstość dżemu, maksymalnie nie odparowujcie soku, całość po ostudzeniu jeszcze trochę zgęstnieje. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zamykamy wyparzonymi pokrywkami i odwracamy do góry dnem.
Podobne przepisy:
Dżem z pieczonych truskawek
Dżem truskawkowo-rabarbarowy z cynamonem
3 komentarze
Uwielbiam truskawkowe dżemy, ja też zaplanowałam na jutro pewną wariację na temat truskawkowych dżemów:) Trzeba korzystać i zamkać owoce w słoikach, w zimę na pewno się przydadzą:)
Mniam, uwielbiam taki dżemik z kawałkami owoców!
No ja właśnie też uwielbiam. Chyba najbardziej ze wszystkich. Właściwie to na pewno :).