Espresso tonic

przez Kardamonowy

Espresso tonic pierwszy raz piłam jakoś rok temu, w nieistniejącym już bistro w Chorzowie. Było ciepło jak 150, przeleciałam menu i od razu wpadło mi w oko. Wzięłam, wypiłam i przepadłam. W tym napoju ważne są proporcje i dobrej jakości espresso. Jeżeli dodacie zwykłą kawę, wyjdzie sikacz. W espresso tonic jest sporo lodu i toniku, który rozcieńcza kawę. Jeżeli chodzi o ilość espresso, wszystko zależy od Waszych upodobań. Jeżeli lubicie konkret – zróbcie z podwójnym, jeżeli macie obawy na początku – zróbcie z jedną porcję. Próbujcie.
I polecam espresso tonic robić w wyższej wąskiej szklance, nie tak jak jest na zdjęciu.



Składniki:
30 lub 60 ml espresso
150 ml schłodzonego toniku
plaster cytryny
kostki lodu
(przepis na 1 porcję)

Do połowy szklanki wsypujemy kostki lodu. Wlewamy tonik, następnie bardzo powoli małym strumieniem wlewamy kawę. Na koniec dodajemy plaster cytryny.


2 komentarze

Anonim 30 sierpnia, 2020 - 9:09 pm

Polecam zamienić plaster cytryny plasterkiem pomarańczy.
Epicki napitek!:-)

Odpowiedz
Kardamonowy 30 sierpnia, 2020 - 10:18 pm

Tak zrobię, dzięki.

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności