Krem bananowo-czekoladowy

przez Kardamonowy

Krem z bananami i czekoladą, czyli ze składnikami, które większość dzieci (i nie tylko dzieci) lubi. Chciałam zaproponować jakiś zamiennik nutellowy (której skład nie powala) do chleba, deserów, do wcinania na łyżeczce. Może kiedyś podejmę się zrobienia domowej nutelli, póki co – banan i czekolada.



Składniki:
5 dojrzałych bananów
pół tabliczki gorzkiej czekolady
cukier wg uznania (ja dałam 3 łyżki)
szczypta cynamonu
olej rzepakowy

Banany obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnie z niewielką ilością oleju. Dodajemy cukier i szczyptę cynamonu. Smażymy tak długo, aż owoce się rozpadną. Wyłączamy gaz, od razu wrzucamy pokruszoną czekoladę, energicznie mieszamy, do uzyskania jednolitego kremu. Przekładamy do słoiczka. Schładzamy. Pałaszujemy.


4 komentarze

wedelka 27 lipca, 2014 - 5:38 pm

Kiedyś robiłam coś podobnego. Pyszności 🙂

Odpowiedz
Monika 27 lipca, 2014 - 5:44 pm

Tak jest :).

Odpowiedz
Kesthia 7 sierpnia, 2015 - 8:18 am

Brzmi wyśmienicie. Właśnie się do niego przymierzam. Jak długo można go przechowywać?

Odpowiedz
Monika 7 sierpnia, 2015 - 8:20 am

Hm… właściwie to nie wiem, u mnie został zjedzony po 2 dniach :). Nie trzymałabym go jednak długo, lepiej go robić częściej, ale mniejsze ilości. Pozdrawiam :).

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności