Krem z bananami i czekoladą, czyli ze składnikami, które większość dzieci (i nie tylko dzieci) lubi. Chciałam zaproponować jakiś zamiennik nutellowy (której skład nie powala) do chleba, deserów, do wcinania na łyżeczce. Może kiedyś podejmę się zrobienia domowej nutelli, póki co – banan i czekolada.
Składniki:
5 dojrzałych bananów
pół tabliczki gorzkiej czekolady
cukier wg uznania (ja dałam 3 łyżki)
szczypta cynamonu
olej rzepakowy
Banany obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnie z niewielką ilością oleju. Dodajemy cukier i szczyptę cynamonu. Smażymy tak długo, aż owoce się rozpadną. Wyłączamy gaz, od razu wrzucamy pokruszoną czekoladę, energicznie mieszamy, do uzyskania jednolitego kremu. Przekładamy do słoiczka. Schładzamy. Pałaszujemy.
4 komentarze
Kiedyś robiłam coś podobnego. Pyszności 🙂
Tak jest :).
Brzmi wyśmienicie. Właśnie się do niego przymierzam. Jak długo można go przechowywać?
Hm… właściwie to nie wiem, u mnie został zjedzony po 2 dniach :). Nie trzymałabym go jednak długo, lepiej go robić częściej, ale mniejsze ilości. Pozdrawiam :).