Krem bananowo-czekoladowy

Krem z bananami i czekoladą, czyli ze składnikami, które większość dzieci (i nie tylko dzieci) lubi. Chciałam zaproponować jakiś zamiennik nutellowy (której skład nie powala) do chleba, deserów, do wcinania na łyżeczce. Może kiedyś podejmę się zrobienia domowej nutelli, póki co – banan i czekolada.

Składniki:
5 dojrzałych bananów
pół tabliczki gorzkiej czekolady
cukier wg uznania (ja dałam 3 łyżki)

szczypta cynamonu
olej rzepakowy

Banany obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnie z niewielką ilością oleju. Dodajemy cukier i szczyptę cynamonu. Smażymy tak długo, aż owoce się rozpadną. Wyłączamy gaz, od razu wrzucamy pokruszoną czekoladę, energicznie mieszamy, do uzyskania jednolitego kremu. Przekładamy do słoiczka. Schładzamy. Pałaszujemy.