Tutaj nie ma co się rozpisywać. Pyszna klasyka i tyle. Najsmaczniejsza, kiedy jemy ją od razu po zrobieniu. Mam ochotę coraz częściej gotować właśnie tego typu rzeczy. Proste, smaczne i takie, które zje roczne dziecko.
Składniki:
250 g twarogu
3/4 szklanki mąki pszennej
1 jajko
szczypta cynamonu
1 czubata łyżka bułki tartej
2 łyżki masła
cukier (wg uznania)
(przepis na 2 porcje)
Ser rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do niego mąkę, jajko i sól, zagniatamy ciasto. Jeśli się bardzo klei, podsypujemy odrobiną mąki. Z ciasta formujemy wałek, który lekko spłaszczamy nożem, wycinamy z niego 2 cm kluski. Leniwe wrzucamy do gotującej wody i gotujemy dosłownie chwilę od wypłynięcia. Odcedzamy. Na patelni rumienimy bułkę, dodajemy masło i cynamon, mieszamy. Dorzucamy do tego leniwe, mieszamy, posypujemy cukrem i od razu jemy.