Mizeria ze śmietaną

przez Kardamonowy

Już nawet nie pamiętam kiedy tutaj ostatnio byłam. Chyba jeszcze nigdy nie miałam tak długiej przerwy w publikacji postów. I tak, nadal gotuję, z taką samą przyjemnością, po prostu nie mam czasu na zdjęcia, posty, na nic co jest związane z blogiem. Tola jest ze mną w domu od początku lipca i posiedzi ze mną jeszcze do września, a to nie zwiastuje żadnych zmian w temacie kardamonu. Bywa, że z rozpędu zaczynam planować różne ruchy, ale finalnie one i tak nie kończą się tak jak powinny. Wczoraj na przykład ugotowałam rosół, który miał być częścią zupy z botwinki i zupy pieczarkowej. Pieczarkowa powstała, ale jest w lodówce, z botwinki zrezygnowałam. Dziś miały być placki z borówkami, miał być koktajl – nic. Miały być zdjęcia. I nic.
Postanowiłam jednak przysiąść w końcu, żeby internet o mnie nie zapomniał. Prowadzenie bloga po macoszemu zupełnie nie ma sensu. Jestem więc. Dzień dobry.
Dziś pędzę do Was z przepisem przeklasycznym. Dziś mizeria ze śmietaną. Już chyba prostszego przepisu mizerię nie ma. Bo mamy tutaj tylko ogórki, śmietanę, koperek i przyprawy, odrobina cukru, jeżeli ktoś jest fanem słodszej wersji tej surówki. Jeżeli chodzi o zamienniki to oczywiście śmietanę można zamienić na jogurt, 18% na 30%. Możecie zrezygnować z koperku. Podstawą są dobre ogórki i jakiś Wasz ulubiony nabiał – dodajcie to co lubicie. A na dole podrzucę Wam jeszcze inne wersje przepisów na mizerie, które mam na blogu, może się czymś zainspirujecie.
Teraz jest sezon na najlepsze ogórki w roku, teraz trzeba je jeść z czym (i w czym) się da. Mizerie, sałatki, surówki, przetwory, zupy, kanapki, tzatziki. Za dokładnie 3 dni zabieram się za kiszenie ogórków, parę dni później wjadą te w zalewach octowych. Może nawet zrobię jakąś nową wersję przetworów z ogórków, mam tyle przepisów, że głowa mała. Mam nadzieję, że znajdę chwilę na zdjęcia i post. No muszę, muszę bez dwóch zdań.
Cieszę się, że się w końcu zmobilizowałam i wróciłam do Was.
Postaram się pojawić tutaj ponownie za dwa dni, mam dla Was przepis na pyszną fasolkę po bretońsku w nieco innej odsłonie. Zaglądajcie do mnie.


Składniki:
7 średnich ogórków gruntowych
pół małego pęczka koperku
mały kubek śmietany 18%
pół łyżeczki cukru (lub więcej, do smaku)
sól
pieprz  

Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki (ja je kroiłam przy pomocy mandoliny), wrzucamy do miski. Posypujemy je porządną szczyptą soli, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odciskamy z nich wodę. Następnie dodajemy do nich śmietanę, poszatkowany koperek, cukier, sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, żeby smaki się przegryzły. 

Podobne przepisy:
Mizeria ze śmietaną i octem
Mizeria z rzodkiewkami
Mizeria z jogurtem
Mizeria z cebulą

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności