Mleko migdałowe zrobiłam głównie z ciekawości. Ja jestem uzależniona od wszystkich produktów mlecznych, mogę pić mleko z ogórkiem kiszonym, jogurt z kefirem, maślankę z maślanką (tak, tak) i jeść biały ser z żółtym serem. Uwielbiam. Mleko migdałowe, smakowo, nijak się ma do zwykłego mleka, ale jest miłą odmianą i fajnym doświadczeniem. Jest także bardzo zdrowe, zawiera wiele witamin, jest bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe i zawiera niewiele kalorii. Może być także pite przez osoby, które mają nietolerancję laktozy. Mnie to na szczęście ominęło. Ufff.
Składniki:
1 szklanka migdałów
1 l wody źródlanej lub przegotowanej
Migdały zalewamy wodą i moczymy je przez przynajmniej 12 godzin. Po tym czasie odcedzamy, myjemy i wrzucamy do blendera (nie trzeba ich obierać). Miksujemy je kilka minut z 1 litrem wody . Przecedzamy przez gazę. Trzymamy takie mleko w lodówce nie dłużej niż 2 dni.
1 komentarzy
mleko migdałowe jest pyszne!