Pieczona ciecierzyca

Chyba każdy lubi sobie czasem coś poprzegryzać. Niestety większość kupnych przekąsek ma dramatyczny skład. Inna sprawa to wartość kaloryczna, o tym nawet tutaj wspominać nie trzeba. Sama czasami lubię sobie coś dziubnąć (jak to mówi jeden z naszych ekipowych Dropsowiczów) i muszę się przyznać, że często gęsto są to właśnie kupne badziewia. Nie dajmy się tak zupełnie zwariować, nie musimy przecież od razu z wszystkiego rezygnować. Można jednak wprowadzać do naszego jadłospisu zamienniki, które będą na pewno mniej zaśmiecały nasz organizm. Jednym z nich jest pieczona, bardzo aromatyczna ciecierzyca. Dobór przypraw, pozostawiam Wam, dodajcie co lubicie. 

Składniki:
1 szklanka ciecierzycy
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej kolendry
pół łyżeczki czosnku granulowanego
szczypta mielonego chili 
1 łyżka oleju rzepakowego
sól

Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie przez całą noc, mniej więcej dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Po tym czasie wymieniamy w niej wodę i gotujemy do miękkości. Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem. Ciecierzycę dokładnie osuszamy i polewamy sosem z przypraw, mieszamy. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w 180 stopniach, około 30 minut. Często ją mieszamy, żeby się nie spaliła i równo przyrumieniła.