Pieczony schab

przez Kardamonowy

Jadam go w sumie dwa razy do roku, na święta. Z dużą ilością chrzanu. Parę dni temu musiałam zrobić sporą ilość bułek na wynos i pomyślałam, że schab będzie dobrą opcją. Przy okazji skubnęłam parę plasterków, na spróbowanie. Pierwszy raz robiłam go z pieprzem syczuańskim. Nie był jakoś super wyczuwalny, więc jak się nie boicie, dodajcie większą ilość. Ja następnym razem ją podwoję. 
I jeszcze jedno, kupiłam schab z niewielką ilością tłuszczu, której postanowiłam nie wycinać. Na pewno to nie zaszkodziło. No i jeżeli chodzi o pieprz syczuański, nie musicie go używać. Możecie ograniczyć się do ziół, papryki i czosnku.


Składniki:
1 kg schabu
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 łyżka oleju rzepakowego  

Pieprz syczuański rozdrabniamy (najlepiej w moździerzu). Dodajemy do niego paprykę, rozmaryn, rozdrobnione ząbki czosnku i olej, mieszamy. Schab obficie solimy i pieprzymy, smarujemy go marynatą i odstawiamy na minimum godzinę. Wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy godzinę w 180 stopniach. W połowie pieczenia odwracamy mięso. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

Podobne przepisy:
Schab pieczony z morelami
Rolada z indyka faszerowana tapenadą
Rolada z indyka
Schab pieczony w mleku
Pieczona pierś z indyka do kanapek
Pieczona szynka
Schab pieczony w migdałowej skorupce

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności