Z tymi najprawdziwszymi, leśnymi. Wczoraj wracaliśmy (powiedzmy) z centralnej Polski i przy trasie stały osoby, sprzedające jagody i grzyby. Jak tylko zobaczyłam słoik fioletowego dobra, od razu chciałam go mieć. Bo grzyby to tak w sumie średnio na jeża. Tola jeszcze jeść nie powinna, My fanem nie jest, ja mogę się spokojnie smakiem się obejść. Ale jagody? Biorę, biorę jak nic. Łuki kupił ponad 2 litry jagód. Jak tylko wsiadł do auta, zaczęłam kminić nad tym, co z nimi zrobię. Myślałam też dziś zaraz po przebudzeniu. Pierogi, jagodzianki, naleśniki, koktajl, makaron, ryż. Pudding, kluski takie i śmakie. Ostatecznie na pierwszy strzał poleciały babcine racuchy. Według przepisu z książki kucharskiej z lat 70. Więc jest w nich masło, mleko, jajka, świeże drożdże. Jest naprawdę dooobrze, w sumie nawet lepiej.
Racuchy drożdżowe z jagodami wyszły dokładnie tak jak trzeba. Puszyste, miękkie, wilgotne od jagód. Idealnie skomponowały się z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem. Jeżeli lubicie wracać do smaków dzieciństwa, bardzo polecam Wam ten przepis.
No smacznego, zdecydowanie.
Składniki:
250 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej) + 2 łyżki do zaczynu
50 g cukru + 1 łyżeczka do zaczynu
30 g masła
1 szklanka ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży
2 jajka
1,5 szklanki jagód + pół szklanki do sosu jagodowo-jogurtowego
olej do smażenia
cukier puder do posypania
duży kubek jogurtu naturalnego
(przepis na około 20 sztuk)
Mleko lekko podgrzewamy. Połowę z niego wlewamy do miski, dodajemy drożdże, 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
W międzyczasie podgrzewamy resztę mleka razem z masłem, aż do rozpuszczenia masła. Lekko studzimy.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej mleko z masłem, zaczyn, jajka z cukrem, wszystko dokładnie łączymy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Jagody dokładnie myjemy i odstawiamy do odcieknięcia. Pół szklanki jagód miksujemy na gładki sos.
Do wyrośniętego ciasta dodajemy 1,5 szklanki jagód, delikatnie mieszamy.
Na rozgrzanej patelni z olejem nakładamy ciasto łyżką. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia.
Jogurt mieszamy z sosem jagodowym (niezbyt dokładnie) i przed podaniem polewamy nim racuchy, całość można jeszcze posypać cukrem pudrem.
Podobne przepisy:
Racuchy drożdżowe ze śliwkami
Racuchy z tartymi jabłkami
Racuchy z jabłkami
Racuchy z kaszy manny
Racuchy pełnoziarniste z jabłkami
Racuchy dyniowe z jabłkami
Racuchy z gruszkami
Orkiszowe racuchy drożdżowe z jabłkami
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Racuchy z tartymi gruszkami