Bez wątpienia za parę dni Andrzejki. W tym roku nie będziemy ich hucznie obchodzić z różnych względów. Nie będę Was tym zanudzać. Jednakże na pewno ktoś z Was wybiera się na imprezę lub imprezę robi u siebie. Zresztą od jakiegoś czasu pojawiają się już pytania odnośnie przystawek, a także sałatek, więc lepszego czasu na publikację roladek z tortilli raczej nie będzie.
Pisałam Wam wielokrotnie, że zdecydowanie jestem sałatkowa. W jedzeniu i w robieniu. Postanowiłam opublikować post niezwiązany z moim konikiem. Przynajmniej dziś, ponieważ chwilę temu wyczarowałam pyszną sałatkę, która na blogu pojawi się jutro. Taa…. To było silniejsze ode mnie.
Wracając jednak do roladek. A z dwa tygodnie temu organizowaliśmy urodziny Toli. Ciasto, chleb, oczywiście SAŁATKI, mięsiwa, pieczone kiełbasy. I roladki z tortilli z salami i suszonymi pomidorami. Przystawka została pochłonięta tak szybko, że postanowiłam zrobić z niej wpis na blogu, nie mogło być inaczej.
Przystawkę robi się sprawnie, można ją zrobić parę godzin przed podaniem. Jest pyszna. I najważniejsze, możecie ją sobie skonfigurować pod siebie. Możecie dodać do niej na przykład różne rodzaje szynek, wędzonych ryb, pesto, sery, papryki, ogórki. Co tylko lubicie i co tylko przyjdzie Wam do głowy.
A na dole podepnę Wam jeszcze parę moich propozycji na roladki z tortilli.
Tymczasem inspirujcie się. Wy mnie inspirujecie bez przerwy.

Jak zrobić roladki z tortilli z salami i suszonymi pomidorami?
Składniki:
2 placki tortilli (ja użyłam pełnoziarnistych)
24 małych plasterków salami
100 g serka kremowego śmietankowego
4 liście sałaty lodowej
10 suszonych pomidorów z zalewy
sól
pieprz
(przepis na około 20 sztuk roladek)
Liście sałaty myjemy, osuszamy. Pomidory kroimy w mniejsze kawałki.
Tortille układamy na blacie, rozsmarowujemy na nich serek. Następnie na placki wykładamy suszone pomidory, sałatę, plastry salami. Wszystko doprawiamy solą, a także świeżo zmielonym pieprzem.
Tortillę mocno zwijamy, owijamy folią do żywności (jak cukierki) i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Ja chłodziłam je około 2 godziny.
Przed podaniem kroimy na małe kawałki. Można je jeszcze spiąć wykałaczkami, jeżeli macie ochotę.
Podobne przepisy:
Roladki z tortilli z białym serem, szynką i chrzanem
Roladki z tortilli z szynką, rukolą i suszonymi pomidorami