Oj, ten przepis długo już czeka na swoją kolej. Zrobiłam go chyba na styczniowego urodziny Przemysława. Żarcia narobiłam tyle, że w końcu sałatkę wciągnęliśmy dopiero na śniadanie. Albo ja. Jest taka szansa.
Rzadko dodaję orzechy do „mokrych” potraw. Pierwszy raz, tak naprawdę, zrobiłam to stosunkowo niedawno, gotując chili sin carne. Zrobiłam to bez przekonania, ale tak było w przepisie, więc nie dyskutowałam. Bomba. Nie wiem czemu wcześniej na to nie wpadłam. Pewnie myślałam, że orzechy najsmaczniejsze są podprażone, chrupiące. No nie, nie tylko. W tej sałatce też sprawdziły się świetnie. Jedyny zarzut? Zmieniły nieco kolor sałatki, ale to w sumie żaden zarzut, to byzydura.
Nawet dobrze, że ten przepis swoje przeleżał, będziecie mogli go podejrzeć jeszcze przed Wielkanocą. Na pewno będziecie wyczarowywać jakieś sałatki na śniadanie, może ta tytułowa Was zainspiruje.
Jeżeli chodzi o dobór składników, jajka od szczęśliwych kur, dobrej jakości szynka, ulubiony majonez (najlepiej z dobrym składem, hłehłe) i w sumie tyle. Reszta składników jest ogólnodostępna, z nimi nie musicie kombinować.
Dzisiejszy przepis jest przedostatnim świątecznym. Zastanawiam się jeszcze nad tym, czy jest sens jeszcze jutro coś publikować, ale chyba tak. Piątek jeszcze jest ok. W sobotę raczej większość z Was będzie mieć wszystko ogarnięte. Jutro rano machnę jeszcze jajka faszerowane, a wieczorem je opublikuję. Chyba, że pójdzie coś nie tak, tak jak wczoraj. Otóż wczoraj ugotowałam pyszny schab w sosie chrzanowym, którego nie opublikuję, bo wyszedł tak nieapetyczny wizualnie, że nie byłam w stanie go dobrze sfotografować. Bo nie ten kąt, nie to światło, nie ten talerz. Pierwszy raz miałam tak, że wszystko było na nie. Olałam więc go. Może kiedyś się pokuszę o zrobienie zdjęcia. Bo sam schab wyszedł przepyszny. No szkoda.
Składniki:
4 jajka
200 g szynki wędzonej
1 słoik selera konserwowego
1 puszka kukurydzy
3 plastry ananasa z puszki
1 czerwona cebula
duża garść łuskanych orzechów włoskich
2 łyżki majonezu
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sól
pieprz
Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, zagotowujemy, gotujemy 8 minut, zalewamy je zimną wodą, obieramy. Obrane jajka kroimy w średnią kostkę, wrzucamy do miski.
Seler, kukurydzę porządnie odsączamy, dodajemy do jajek. Ananasa kroimy w średnią kostkę, również porządnie go odsączamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Szynkę kroimy w kostkę średniej wielkości. Wszystkie te składniki wrzucamy do miski. Dodajemy do tego poszatkowane orzechy, majonez i jogurt.
Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Podobne przepisy:
Sałatka z jajkami, porem, serem żółtym i kukurydzą
Sałatka z jajkami, kukurydzą, porem i ogórkami kiszonymi
Sałatka z jajkami, porem, selerem i ogórkami konserwowymi
Sałatka z jajkami, porem i ogórkami konserwowymi
Sałatka z jajkami, porem i kukurydzą
Sałatka z szynką, serem żółtym i ogórkami konserwowymi
Sałatka z kurczakiem, porem, ananasem i selerem konserwowym
Sałatka z szynką, kukurydzą, ananasem i szczypiorkiem