Dziś krótko i zwięźle. Buraki, a jakże. Do tego standardowo rukola i feta – połączenie idealne. I ocet się wie. Jedliśmy i mlaskaliśmy. Jedzcie i mlaskajcie i Wy.
Składniki:
4 średnie buraki
4 garści rukoli
1 czerwona cebula
200 g fety
2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
2 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżeczka octu (ja użyłam octu z cherry)
sól
pieprz
(przepis na 4 porcje)
Buraki myjemy, wkładamy do folii aluminiowej, dokładnie zamykamy i pieczemy do miękkości w 200 stopniach (potrwa to około godziny). Po upieczeniu obieramy je i kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do nich umytą rukolę, pokrojoną w piórka cebulę, a także kawałki fety. Z oliwy, octu, soli i pieprzu robimy sos, którym polewamy sałatkę. Na koniec całość posypujemy uprażonym słonecznikiem.
Podobne przepisy:
Sałatka z burakiem, mandarynką i camembertem
Sałatka z rukolą, burakami, granatem i fetą
Sałatka z pieczonymi burakami i suszonymi pomidorami
Sałatka z burakiem i roszponką