Sałatka z pieczonymi burakami, rukolą i fetą

przez Kardamonowy

Dziś krótko i zwięźle. Buraki, a jakże. Do tego standardowo rukola i feta – połączenie idealne. I ocet się wie. Jedliśmy i mlaskaliśmy. Jedzcie i mlaskajcie i Wy.  



Składniki:
4 średnie buraki
4 garści rukoli
1 czerwona cebula
200 g fety
2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
2 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżeczka octu (ja użyłam octu z cherry)
sól
pieprz
(przepis na 4 porcje)  

Buraki myjemy, wkładamy do folii aluminiowej, dokładnie zamykamy i pieczemy do miękkości w 200 stopniach (potrwa to około godziny). Po upieczeniu obieramy je i kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do nich umytą rukolę, pokrojoną w piórka cebulę, a także kawałki fety. Z oliwy, octu, soli i pieprzu robimy sos, którym polewamy sałatkę. Na koniec całość posypujemy uprażonym słonecznikiem.  

Podobne przepisy:
Sałatka z burakiem, mandarynką i camembertem
Sałatka z rukolą, burakami, granatem i fetą
Sałatka z pieczonymi burakami i suszonymi pomidorami
Sałatka z burakiem i roszponką

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności