Śliwki pod kruszonką z płatków owsianych

przez Kardamonowy

Ale się tym objadłam. Uszczknęłam też trochę z porcji My, wiecie jak jest. Podzielił się ze mną niezwykle chętnie – to także rozumiecie. Tego typu deser/śniadanie z powodzeniem Wam wyjdzie z większością owoców – nawet z mrożonymi kiedyś próbowałam. Pyszne, pyszne, pyszne. I na ciepło i na zimno.



Składniki:
20-25 śliwek węgierek
6 łyżek płatków owsianych 
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka miodu
szczypta cynamonu
łyżka ziaren słonecznika
tłuszcz do nasmarowania (np. olej rzepakowy)
(przepis na 3 porcje)


Masło rozpuszczamy. Do miski wsypujemy płatki, mąkę, słonecznik, cynamon, dodajemy roztopione masło i  miód, dokładnie mieszamy. Naczynie do pieczenia (ja użyłam 2 małych) smarujemy cienką warstwą tłuszczu. Śliwki myjemy, pozbywamy się z ich pestek, kroimy w ćwiartki. Owoce układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy je kruszonką. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopnia.

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności