Ostatnio mam jakieś niedobory grochowe w organizmie, bo ten ciągle się go domaga. Wegetariańska zupa grochowa z pomidorami powstała z wiadomych więc względów. Dodatkowo postanowiłam trochę ją usezonowić i dodałam do niej pyszne, dojrzałe pomidory. Finalnie zupa jakoś szczególnie nie różniła się w smaku od innej mojej bezmięsnej grochówki, pomidory są jednak ciut wyczuwalne. Jeżeli lubicie zupy, macie niedobór grochu i chcecie jeszcze wykorzystać sezonowe pomidory, ta zupa jest właśnie dla Was.
Składniki:
2 l wody
250 g grochu
1 duża marchewka
1 korzeń pietruszki
2 średnie łodygi selera naciowego
3 ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 dojrzałe pomidory obrane ze skóry
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 czubata łyżka majeranku
pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 5 porcji)
Marchewkę, pietruszkę i cebulę kroimy w kostkę, seler w plasterki, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Pod koniec dorzucamy do tego rozdrobnione ząbki czosnku i paprykę, chwilę smażymy. Całość zalewamy wodą, dodajemy przepłukany groch, liście laurowe, ziele i majeranek, gotujemy do miękkości grochu. Pomidory kroimy w mniejsze kawałki i przecieramy przez sito (nie musicie oczywiście tego robić, to było moje widzimisię). Następnie do zupy dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, przetarte pomidory i gotujemy całość do miękkości ziemniaków. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Podobne przepisy:
Grochówka z białą kiełbasą
Grochówka wegetariańska
Grochówka
Wegetariańska grochówka z włoską kapustą
Grochówka przecierana