Kuskus z papryką, cukinią i fetą

przez Kardamonowy

Ta sałatka powstała z resztek, jakich chciałam się pozbyć przed wyjazdem na drugą część wakacji. Kupiliśmy trochę za dużo niektórych produktów, postanowiłam zrobić z nich drugie śniadanie. Kuskus z papryką, cukinią i fetą poleca się także jako obiad do pracy. Bardzo często tego typu sałatki robiłam właśnie do pracy. Piszę robiłam, bo obecnie siedzę z Tolką w domu, a My pracuje zdalnie. Kuskus możecie zastąpić jakąkolwiek inną kaszą, warzywa też możecie dodać różne. Pamiętajcie tylko o prawdziwej fecie i dobrej jakości oliwie.



Składniki:
3/4 szklanki kaszy kuskus
pół czerwonej papryki
pół cukinii
pół opakowania sera feta
1 cebula
1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
2 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
2 łyżki oliwy extra virgin
(przepis na 3 porcje)  

Słonecznik prażymy na patelni do lekkiego zrumienienia. Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem 1 cm ponad kaszę, przykrywamy talerzem, odstawiamy na 5 minut, po tym czasie kaszę mieszamy widelcem. Paprykę, cebulę i cukinię kroimy w kostkę, smażymy na oliwie na wolnym ogniu do zrumienienia, dodajemy do kaszy. Wszystko studzimy. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę fetę, słonecznik, natkę, sok z cytryny, sól i pieprz. Jeżeli macie ochotę, możecie dodać więcej oliwy.


0

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności