Kuskus z fasolą, fetą i suszonymi pomidorami

Takie dania są idealne do pracy. Robimy je dzień wcześniej, pakujemy do lodówki, a rano nie zapominamy ich ze sobą zabrać. Kombinacji jest pełno, postaram się Wam jakieś od czasu do czasu tutaj wrzucać. Dziś mamy kuskus, fasolę, paprykę, suszone pomidory, fetę i przyprawy. Wiem, że zdrowotnie jakoś to czterech liter nie urywa, ale akurat takie składniki miałam w domu. Dość często kuskus zastępuję „normalną” kaszą, nie dodaję fety i dorzucam gotowane warzywa. Zresztą, wkrótce zobaczycie.



Składniki:
3/4 szklanki kaszy kuskus
1 puszka fasoli (ja użyłam czarnej)
4 suszone pomidory z zalewy
pół opakowania sera feta
pół czerwonej papryki
pół małej czerwonej cebuli
1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
(przepis na 3 porcje)  

Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem 1 cm ponad kaszę, przykrywamy talerzem, odstawiamy na 5 minut, po tym czasie kaszę mieszamy widelcem. Fasolę odsączamy. Paprykę, cebulę i pomidory kroimy w kostkę, fetę kruszymy, wszystko dodajemy do kaszy, dokładamy resztę składników i dokładnie mieszamy.