Wegetariańska grochówka z włoską kapustą

przez Kardamonowy

Grochówki lubię wszelakie. Wojskowe, domowe, z mięsem i te bez. Jako córka wojskowego mam to we krwi. Jako współczesna kardamonowa, wybieram częściej jednak te bez mięsa. Na szczęście nikt w moim otoczeniu nie ma z tym problemu. Nawet Tola lubi moją grochówkę. Robię, więc na potęgę ile się da i z czym się da, bo to bardzo zdrowa zupa. Warzywa warzywami, ale sam groch jest bardzo zdrowy. Zawiera cynk, potas, fosfor, magnez, żelazo. Jest najlepszym źródłem białka roślinnego i błonnika, który wspomaga działanie układu pokarmowego. Poza tym zawiera witaminy z grupy B, C, A. Ma też sporo przeciwutleniaczy, które chronią nas przed nowotworami. Wykorzystujcie go więc częściej w kuchni. Ja to zdecydowanie uskuteczniam.
Wegetariańska grochówka z włoską kapustą powstała, bo po pierwsze znowu miałam ochotę na grochówkę, po drugie w lodówce więdła już kapusta, której za cholerę nie chciałam wyrzucić. Efekt końcowy był więcej niż zadowalający. Ja mogłabym takimi zupami opychać się prawie codziennie. Ale oczywiście jedynie w sezonie jesienno-zimowym. Wiosną już tak średnio na jeża, latem ciepłe zupy odpadają.
Grochówka wyszła gęsta, pożywna, idealna na obecną aurę. Podstawą jak zwykle była wędzona papryka, która w kuchni wegetariańskiej, jak dla mnie, jest podstawą. Przepisem, którym się posiłkowałam był mój inny przepis na bezmięsna grochówkę. Ta różni się jedynie tym, że kapusta jest zastąpiona ziemniakami. Reszta proporcji jest prawie bez zmian.



Składniki:
2 l wody
200 g grochu (ja użyłam łuskanych połówek)
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
2 średnie łodygi selera naciowego
ćwierć główki małej włoskiej kapusty
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 czubata łyżka majeranku
pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki
sól
pieprz
olej rzepakowy  
(przepis na 4-5 porcji)

Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w mniejszą kostkę, cebulę w małą. Umyty seler kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie wcześniej wymienione warzywa wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia. Pod koniec dorzucamy do tego rozdrobnione ząbki czosnku i paprykę, chwilę smażymy.
Groch dokładnie przepłukujemy na sicie. Usmażone warzywa zalewamy wodą, dodajemy przepłukany groch, liście laurowe, ziele i majeranek, gotujemy pod przykryciem około 20 minut. W międzyczasie myjemy kapustę i cienko szatkujemy. Pokrojoną kapustę wrzucamy do zupy i gotujemy całość do miękkości grochu (groch ma się właściwie już rozpadać między palcami). Pod koniec zupę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.


0

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności