Ziemniaki smażone z tymiankiem

przez Kardamonowy

Ten sposób przygotowywania ziemniaków praktykuję od wielu lat. Pasuje do wielu potraw, jest prosty i szybki w przygotowaniu. Jak raz spróbujecie zrobić ziemniaki w ten sposób, gwarantuję, będziecie do nich często wracać. Ten przepis miał być dodatkiem do dania głównego. Byłam z niego jednak tak niezadowolona (mięso jeszcze przed obróbką, zaczęło mi się praktycznie rozpadać w dłoniach), że postanowiłam je ominąć, a z ziemniaków zrobić normalny osobny post. 



Składniki: 
15 małych ziemniaków
1 łyżka suszonego tymianku
olej rzepakowy
sól  

Ziemniaki myjemy, obieramy (jeżeli jest taka potrzeba) i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy (nie za dużo, zawsze można dolać) i wrzucamy na nią osuszone plasterki ziemniaków. Smażymy na średnim ogniu około 15 minut, często mieszając. Po tym czasie ziemniaki doprawiamy solą, tymiankiem i smażymy aż do miękkości i zrumienienia.

Podobne przepisy:
Pieczone ziemniaki jak z ogniska
Pieczone młode ziemniaki
Pieczone ziemniaki

3 komentarze

mopswkuchni 28 września, 2015 - 12:58 pm

Pychotka Zjadłabym takie. Może je też dodasz do akcji 😉

Odpowiedz
rabarbarowo 10 października, 2016 - 12:36 pm

Bardzo fajny dodatek do obiadu 🙂

Odpowiedz
Monika 10 października, 2016 - 12:40 pm

Bardzo! Naprawdę bardzo :). Pozdrawiam.

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności