Zupa z burakami i czerwoną fasolą

przez Kardamonowy

Zupa z burakami i czerwoną fasolą to taki trochę oszukany barszcz ukraiński. W smaku ta zupa naprawdę nieco go przypomina. Jeżeli jesteście posiadaczami zakwasu z buraków, zróbcie ją koniecznie. 


Składniki:
1 l bulionu warzywnego
500 ml zakwasu z buraków
3 buraki
3 ziemniaki
1 puszka czerwonej fasoli
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka octu jabłkowego
sól
pieprz
mały kubek jogurtu naturalnego lub śmietany
(przepis na 5 porcji)  

Buraki myjemy, wkładamy do folii aluminiowej, pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie obieramy je i kroimy w większą kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie do miękkości. Następnie dodajemy do tego zakwas, buraki, odsączoną fasolę, rozdrobniony czosnek, ocet i przyprawy. Całość gotujemy jakieś 15 minut. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień. Zabielamy ją jogurtem lub śmietaną. Jogurt polecam dodać dopiero do miski z zupą, wtedy jest mniejsza szansa, że się zwarzy. 

Podobne przepisy:
Barszcz ukraiński
Barszcz czerwony z ziemniakami i ciecierzycą
Barszcz czerwony z ziemniakami
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami
Barszcz czerwony z uszkami
Barszcz czerwony z ziemniakami i jajkami
Zupa jarzynowa z burakami

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności