Parę dni temu miałam ochotę na najprostszą na świecie zupę z białą kapustą. Wyczarowałam zupę tak nijaką, że postanowiłam Wam jej nie publikować. Wyszła bardzo poprawnie i bardzo bez sensu. Jak widać internet czasami potrafi źle doradzić. I nie mam zupełnie z tym problemu. Ludzie mają różne wymagania, różne smaki.
Ale dziś nie o tym. Dziś o surówce, którą zrobiłam z resztki kapusty. Po prostu. Zrobiłam ją bez przekonania, pewnie myślałam, że też wyjdzie bez sensu. Korciło mnie od początku żeby dodać do niej majonez z jogurtem i zrobić klasycznego coleslawa. Coleslawów jednak na blogu mam jak mrówków, postanowiłam zrobić surówkę bez tych dodatków. I w sumie też z ciekawości.
Poszatkowałam, wymiąchałam, spróbowałam i ten… nic nadzwyczajnego. Potem przypomniałam sobie, że tego typu surówki lubią trochę odstać. Smaki się połączą, będzie oki. I było. Z godziny na godzinę było coraz lepiej. Co nie zmienia faktu, że jednak z majonezem i jogurtem smakowałaby mi bardziej.
Co do składników sosu, zastanawiałam się co powinnam połączyć. Pomyślałam o klasycznym coleslawie, o kwasie, słodyczy i postanowiłam tak to właśnie połączyć. Żeby jednak ciut zmienić składniki, zamiast cukru dodałam miód. Korciła mnie jeszcze musztarda francuska, ale już chyba pojechałabym po bandzie. Dałam zwykłą.
Z czym zjeść taką surówkę? A z czym chcecie. Wczoraj zjedliśmy ją z ryżem i pieczonym camembertem. Dziś? Jedynie z puree ziemniaczanym. I w jednej i w drugiej wersji wszystko dobrze smakowało. Teraz pomyślałam, że do domowych kanapek z mięsem też świetnie by pasowała. Do tortilli, hotdogów, itp. Muszę o niej pamiętać. Czasem zdarza mi się robić takie rzeczy i nigdy nie wiedziałam jakich wypełniaczy do nich użyć (poza kapustą z majonezem i jogurtem – wiem, jestem nudna).
Składniki:
pół główki białej kapusty
1 marchewka
1 mała czerwona cebula
pół pęczka koperku
sos:
2 łyżki oliwy extra virgin (lub więcej)
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, szatkujemy, wrzucamy do miski, dodajemy do niej dużą szczyptę soli, ugniatamy ją przez chwilę, żeby zmiękła. Dodajemy do niej obraną i startą na największych oczkach marchewkę, a także pokrojoną w małą kostkę cebulę. Koperek myjemy, szatkujemy i wrzucamy do warzyw. Wszystkie składniki sosu wrzucamy do małego słoika, zamykamy go i energicznie mieszamy. Sos wlewamy do warzyw, dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 3h.
Podobne przepisy:
Coleslaw z kapusty pekińskiej
Coleslaw z młodej kapusty
Coleslaw
Surówka z białej kapusty z ziołami
Surówka z młodej kapusty z marchewką i gruszką