Coleslaw z burakami

przez Kardamonowy

Obecnie przetwarzam kilogramy buraków, tym razem 10. W zeszłym roku nie przetworzyłam grama, ponieważ My był na diecie, która wykluczała octy i cukry. I tak jak brak słodyczy czy tłustego mięsa (które też było zakazane) go jakoś obeszło, to brak „babcinych” buraków zabolał.
Zamówiłam więc od razu podwójną porcję, niech ma, niech nadrabia. Więc jak ugotowałam już wszystkie buraki, parę sztuk postanowiłam odłożyć do przeróżnych potraw. I w sumie nie rozpędzałam się za bardzo z pomysłami, bo jeden wpadł od razu. A coleslaw z burakami. Bo czemu nie? Coleslaw sam w sobie jest pyszny. Sałatki z buraków są pyszne. Na obiad akurat miał być pieczony kurczak. Dodałam jedno do drugiego, drugie to trzeciego i z tego wszystkiego wyszedł obiad pierwsza klasa. Z przyjemnością zjadł My, Tola i ja. A na kolację zrobiłam sobie kanapkę z wcześniej wspomnianego kurczaka, z dzisiejszym coleslawem, fetą i rukolą. To było naprawdę ekstra.
W ogóle surówki typu coleslaw pasują do różnego rodzaju kanapek, tortilli, bułek. Czy to z mięsem czy bez, pasują i kropka. A, właśnie, na dole wrzucę Wam jeszcze parę linków do innych surówek z kapustą w roli głównej, które mam na blogu, rzućcie sobie okiem, może czymś się zainspirujecie. Bo one naprawdę pasują nie tylko do niedzielnego obiadu. U nas są jeszcze podstawą kanapek z szarpaną wieprzowiną lub wołowiną. Jeżeli jeszcze nie znacie takiego połączenia, koniecznie się z nim zapoznajcie. To jest duet idealny.
Wpis jest wyjątkowo dziś, a nie w piątek, bo jutro z samego rana wyjeżdżamy z Tolą na wycieczkę. Nie będę miała czasu i głowy do tego, żeby przed 8 siadać do kardamonu. Siadam więc dziś, Wam to i tak w sumie nie robi różnicy, więc w sumie nie wiem po co się tłumaczę :).
No nic, do następnego. Prawdopodobnie w poniedziałek. Cześć.


Składniki:
2 średnie upieczone lub ugotowane buraki
1/4 główki białej kapusty
1 marchewka
1 cebula
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu (lub więcej)
1 łyżeczka cukru
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki
sól
pieprz

Kapustę myjemy, wycinamy z niej głąb, szatkujemy, wrzucamy do miski, solimy i ugniatamy chwilę rękami, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy do niej obraną, startą na największych oczkach marchewkę i pokrojoną drobno cebulę.
Ugotowane lub upieczone buraki obieramy, ścieramy na tarce na największych oczkach, dodajemy do kapusty.
Z jogurtu, majonezu, soku z cytryny, cukru i natki robimy sos, który wlewamy do warzyw, wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy według własnego uznania. Surówkę wkładamy do lodówki, żeby smaki się połączyły. Sałatka najsmaczniejsza jest na drugi dzień. 

Inne przepisy na surówki z kapusty:
Coleslaw z ananasem
Coleslaw z kapusty pekińskiej
Coleslaw z młodej kapusty
Coleslaw
Coleslaw z sosem farmerskim
Surówka z czerwonej kapusty z sosem farmerskim
Surówka z czerwonej kapusty i marchewki
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i marchewką
Surówka z czerwonej kapusty i fasoli
Surówka z czerwonej kapusty i gruszki
Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności