Ostatnie 10 dni było mało komputerowych, dlatego też i blog nie był odpalany. Zupełnie. Parę dni temu Tola miała urodziny, więc sporą część czasu spędziliśmy po prostu z nią. Za nami powiedzmy dwie imprezy, więc nasiedziałam się także trochę w kuchni. Wczoraj był 1 listopada, więc pobyliśmy sobie po prostu w trójkę. Jutro z kolei znowu ląduję w kuchni, w weekend kolejna impreza, więc na 100% znowu mnie tutaj nie będzie. A, że nazbierało mi się parę przepisów, mam jakieś luźne 30 minut, to jestem. Witajcie.
Staram się przypomnieć do czego zrobiłam coleslawa z ananasem. No i po co ten ananas. A dobra, już wiem, zrobiłam go do pieczonego gulaszu wieprzowego. I nie chcąc znowu jeść go z burakami, pomyśleliśmy z My, że może warto byłoby zrobić do niego coleslawa. Po co ten ananas? A dla odmiany. I powiem Wam, że to była świetna odmiana. Ananas nie był jakoś super wyczuwalny, ale dodał surówce ciekawej słodkości. Pilnowałam jedynie, żeby nie przesadzić z jego ilością, bo jak wiadomo coleslaw to także marchew, kapusta, czasem jabłka. Wszystkie te owoce i warzywa już z automatu są raczej słodkie.
Ach, połączenie pieczonego mięsa, ziemniaków i surówki z kapusty to było dokładnie to. W sumie ten rodzaj obiadu mieliśmy dwa dni pod rząd, ale w pierwszym dniu mięso podałam z kładzionymi kluskami. I jedna i druga wersja była tak samo pyszna. W ogóle muszę w końcu na bloga wrzucić przepis na kluski kładzione. Ciągle go odkładam, bo ciągle są inne priorytety.
Na dziś chyba tyle, lecę powoli szykować jedzenie na sobotnią imprezę. Zaraz zabieram się za śledzie. Przede mną jeszcze 3 rodzaje sałatek, tort i inne dupstety w postaci zimnej płyty. Najbardziej obawiam sie tortu, ale zrobiłam w swoim życiu (aż) dwa, więc i trzeci powinien się udać.
Wracam do Was za parę dni. Baaaj.
Składniki:
pół główki białej kapusty
2 marchewki
1 jabłko
1 średnia cebula
5 plastrów ananasa z puszki
2 łyżki majonezu (lub więcej)
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny (lub więcej, do smaku)
sól
pieprz
Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, wycinamy głąb (te nie będą już nam potrzebne), szatkujemy, wrzucamy do miski. Kapustę lekko solimy i ugniatamy dłońmi, żeby trochę zmiękła.
Następnie dodajemy do niej obrane i starte na największych oczkach marchewki i jabłko, a także pokrojoną w małą kostkę cebulę.
Do warzyw wlewamy majonez, jogurt, sok z cytryny, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko można wymieszać dłońmi, jednocześnie jeszcze raz ugniatając całą zawartość miski. Na koniec dodajemy ananasa pokrojonego w drobną kostkę, mieszamy.
Gotową surówkę wkładamy do lodówki na minimum 3h.
Podobne przepisy:
Coleslaw z burakami
Coleslaw z kapusty pekińskiej
Coleslaw z młodej kapusty
Coleslaw
Surówka z białej kapusty z ziołami