Surówka z czerwonej kapusty z sosem farmerskim

przez Kardamonowy

Jakiś czas temu, na życzenie jednego z moich ekipowców, upiekłam 3 kilogramy łopatki wieprzowej. Od początku był taki zamysł, że nafaszerujemy się pulled porkiem pod dwoma postaciami: w bułkach i w tortillach. Do obu wersji idealnie pasował sos chrzanowy, świeża cebula, sos barbecue, ogórki konserwowe i tytułowa surówka z czerwonej kapusty z sosem farmerskim. Chociaż ten sos farmerski nie był od początku planowany. Miałam zrobić po prostu coleslawa z czerwonej kapusty. Na blogu mam przepis na coleslawa z sosem farmerskim, postanowiłam tenże sos dodać do surówki uzupełniającej urodzinowego pulled porka. Wyszło mega. A, przypomniał mi się jeszcze jeden składnik bułek i tortilli: shatta. To marynowane chili. Wierzcie mi, idealnie pasowały do szarpanej wieprzowiny. Każdy ładował sobie taki poziom ostrości jaki chciał. Polecam Wam ją sobie zrobić w domu, jeżeli lubicie pikantne klimaty.
W ogóle tę dzisiejszą surówkę robiłam zupełnie bez pomyślunku, wrzucałam do miski odruchowo marchewki, cebulę i jabłka (których nie miałam w planie dodawać). Jakoś jabłka są dla mnie, prawie zawsze, najlepszym kompanem kapusty. Pokroiłam więc to i owo, obrałam i starłam tamto. Zrobiłam do tego pyszny sos farmerski i efekty macie na zdjęciu.
Tego typu surówka sprawdzi się do wielu potraw, właściwie to większości mięsnych i wegetariańskich obiadów. Do pieczonych i smażonych mięs, do kotletów takich i śmakich. Mnie to by pasowała nawet do samych ugotowanych ziemniaków albo do kopytek.
Po zrobieniu surówki na imprezę, odłożyłam sobie małą miskę do lodówki (która nie zmieściła mi się już do słoika), zjedliśmy ją z gołąbkami, które zostały nam z sobotniego obiadu. I to też było bardzo smaczne połączenie.
Łączcie z czym tam lubicie. Smacznego.


Składniki:
1 mała główka czerwonej kapusty
2 marchewki
1 duże jabłko
1 cebula
sos farmerski:
pół szklanki majonezu
pół szklanki śmietany 12%
pół szklanki maślanki
1 łyżka poszatkowanego koperku
1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
1 łyżka poszatkowanego szczypiorku
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz  

Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, bardzo cienko szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej obrane i starte na największych oczkach marchewki i jabłko, a także pokrojoną w małą kostkę cebulę. Wszystkie składniki sosu wrzucamy do większego słoika, zamykamy go i energicznie mieszamy. Sos wlewamy do warzyw, jeszcze raz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie mieszamy (polecam wszystko ugniatać dłońmi, wtedy kapusta zmięknie) i wkładamy do lodówki na minimum 3h. 

Podobne przepisy:
Surówka z czerwonej kapusty z serem pleśniowym
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i marchewką
Surówka z czerwonej kapusty i fasoli
Surówka z czerwonej kapusty i marchewki
Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności