Bo niby czemu nie? Na pomysł połączenia rzodkiewek z ogórkami wpadłam dosłownie 30 minut temu. My na obiad ma dziś placki gryczane, do których chciałam zrobić po prostu jogurt z czosnkiem. Ale w lodówce uśmiechnęły się do mnie rzodkiewki, znalazłam dodatkowo zielonego ogórka. Potem rzuciłam okiem na swój klasyczny przepis na tzatziki, dorzuciłam to i owo i oto jest. Pyszny sos, który jeszcze pyszniejszy będzie za parę godzin.
Łapcie przepis. Przed nami weekend, więc może ktoś z Was zrobi sobie tzatziki z rzodkiewkami jako dodatek do potraw z grilla? Zróbcie.
Na zdrowie.
Składniki:
1 duży ogórek lub 4 gruntowe
pęczek rzodkiewek
2 ząbki czosnku
duży kubek gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki)
pół łyżeczki suszonego oregano
2 gałązki koperku
pieprz
sól
oliwa extra virgin do polania
Ogórek obieramy (ja w sezonie raczej nie obieram ogórków, tylko je bardzo dokładnie myję) i trzemy na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewki myjemy i ścieramy na tej samej tarce.
Starte warzywa posypujemy porządną szczyptą soli i odstawiamy na jakieś 15 minut. Po tym czasie odciskamy z nich nadmiar wody. Do miski wlewamy jogurt, rozdrobniony czosnek, ogórka i rzodkiewki, oregano, prawie cały poszatkowany koperek, sól i świeżo mielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Przed podaniem całość skrapiamy oliwą i posypujemy resztą koperku.
Podobne przepisy:
Tzatziki
Sos czosnkowy z ziołami
Raita – indyjski sos jogurtowy z ogórkami
Sos ziołowo-czosnkowy z fetą
Sos czosnkowy z serka twarogowego