No jak przecież na święta ma być sałatka jarzynowa, to musi być pieczone mięsiwo. Upiekłam, część zjedliśmy, część zamroziłam. Nawet jak jej za dwa tygodnie nie rozmrożę (bo jednak będzie na stołach nadmiar wszelaki), zużyję do forszmaku. Albo w końcu zrobię prawdziwy bigos na pieczonych mięsach.
Składniki:
1,5 kg surowej szynki wieprzowej
3 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego (opcjonalnie)
1 łyżka majeranku
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Szynkę obficie solimy. Czosnek rozdrabniamy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niego musztardę, paprykę, ziele angielskie, olej i pieprz, mieszamy. Marynatę wcieramy w mięso i odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 1,5 godziny. Po upieczeniu mięso obsypujemy majerankiem i zostawiamy do ostygnięcia.
Podobne przepisy:
Pieczony schab
Rolada z indyka faszerowana tapenadą
Rolada z indyka
Schab pieczony w mleku
Schab pieczony z morelami
Pieczona pierś z indyka do kanapek
Schab pieczony w migdałowej skorupce