Powolutku, powolutku, nowalijki niedługo zaczną czyścić nasze portfele. Ostatnio jak weszłam do biedry i zobaczyłam tonę młodej kapusty, od razu uśmiechnęłam się nie tylko w duszy. Nie kupiłam jednak żadnej, bo w lodówce w domu czekały na mnie dwie sztuki <3. Jedna poszła na surówkę na dzisiejszy obiad, druga na kapustę zasmażaną. Kuchnia polska jest czymś niesamowitym. Łapcie przepis, jest zupełnie zwyczajny.
Składniki:
1 młoda kapusta
1 cebula
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła
pół szklanki wody
pęczek koperku
duża szczypta cukru
sól
pieprz
Kapustę obieramy z brzydkich liści, kroimy na ćwiartki, wycinamy głąb i szatkujemy, wrzucamy do garnka. Wlewamy do niego wodę, gotujemy pod przykryciem około 6 minut – aż kapusta będzie al dente, od czasu do czasu mieszamy. Następnie na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, chwile przesmażamy. Po chwili dodajemy mąkę, mieszamy, smażymy minutę. Wrzucamy do tego ugotowaną kapustę razem z wodą, przyprawy, mieszamy dokładnie, zagotowujemy. Pod koniec dodajemy poszatkowany koperek.
Podobne przepisy:
Młoda kapusta z ziemniakami
Bigos z młodej kapusty i kiełbasy
Młoda kapusta duszona z kiełbasą i boczkiem