Sos zrobiłam parę dobrych dni temu, ale jakoś nie miałam weny do publikacji (tak, nadal mam fazę „niechcemisię”, nie bijcie). Jedliśmy go razem z gotowanym schabem, pasował idealnie. Myślę, że spokojnie można go zrobić z innymi dodatkami. Kombinujcie. Ja będę.
Składniki:
5 jajek
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 czubata łyżka majonezu
1 łyżeczka świeżo startego chrzanu
mały pęczek szczypiorku
sól
pieprz
Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, zagotowujemy, gotujemy 8 minut, zalewamy je zimną wodą, odstawiamy. Po ostygnięciu obieramy je i kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy jogurt, chrzan i majonez. Dodajemy do tego jajka i poszatkowany szczypiorek, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy, wkładamy do lodówki.
Podobne przepisy:
Sos tatarski z kaparami
Sos polski
Sos tatarski
Ziołowy sos z jajkami, chrzanem i ogórkami konserwowymi