Białe kiełbasy pieczone z cebulą i jabłkiem

przez Kardamonowy

To było ekstra.
Ogólnie wiecie, że nie jestem jakimś wielkim fanem mięsa. Jeżeli jednak chodzi o białą surową kiełbasę, sytuacja wygląda nieco inaczej. Lubię. I to bardzo. Pieczoną, gotowaną, z grilla. Grunt żeby była dobrej jakości, w obecnych czasach bez problemu można taką znaleźć. I właśnie przy okazji ostatnich zakupów zobaczyłam piękne cienkie białe kiełbasy. Czas wielkanocny zbliża się wielkimi krokami, postanowiłam połączyć przyjemne z pożytecznym.
Myślałam więc nad opcjami, przejrzałam swojego bloga, przypomniałam sobie które wersje smakowały mi najbardziej. No tak, pieczona w cebuli i musztardzie francuskiej. Pyszna była także pieczona w soku jabłkowym. Połączyłam jedno z drugim i wyczarowałam białe kiełbasy pieczone z cebulą i jabłkiem. Po upieczeniu wyciągnęłam naczynie, na chwilę odstawiłam. Potem zaatakowałam pierwszą kiełbasę, na spróbowanie, tylko kawałek. Po skończonym kawałku wzięłam drugi. Do obiadu nie został żaden kąsek. Nic.
Białe kiełbasy pieczone z cebulą i jabłkiem polecam Wam z czystym sumieniem. Cienkie, grube, cztery, osiem. Zróbcie w jakiej konfiguracji chcecie. Grunt żeby połączyć z nimi przesmażoną cebulę, musztardę francuską i nasze pyszne polskie jabłka.
I koniecznie, KONIECZNIE, zróbcie je przy okazji najbliższych Świąt Wielkanocnych, nie zawiedziecie się. Ja będę do nich wracać i bez święta.
A na dole, pod przepisem, podrzucę Wam jak zawsze parę innych propozycji na potrawy z białą kiełbasą. Może znajdziecie coś dla siebie.


Składniki:
4 cienkie białe surowe kiełbasy dobrej jakości
1 duża cebula
pół jabłka
ćwierć szklanki wody
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
2 łyżki oleju rzepakowego
sól  
pieprz

Cebulę kroimy w cienkie półplasterki i przesmażamy na oleju na wolnym ogniu około 15 minut, często ją mieszamy. Cebula powinna zmięknąć i się lekko zezłocić.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Do przesmażonej cebuli wlewamy wodę, dodajemy musztardę, tymianek, czosnek niedźwiedzi, całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy podsmażoną cebulę razem z sosem, na nią układamy kiełbasy, które w paru miejscach nakłuwamy wykałaczką. Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.
W międzyczasie z umytego jabłka wycinamy gniazda nasienne i kroimy je na 4 kawałki.
Po 30 minutach pieczenia kiełbas, te odwracamy, dodajemy do nich kawałki jabłka, wszystko polewamy sosem, który wytworzył się podczas pieczenia i pieczemy kolejne 15-20 minut, już bez pokrywki (do miękkości jabłka). Wszystko można od czasu do czasu polewać sosem, aż do końca pieczenia.

Podobne przepisy:
Biała kiełbasa pieczona w cebuli
Biała kiełbasa pieczona w piwie
Biała kiełbasa pieczona w kiszonej kapuście
Biała kiełbasa pieczona w cydrze
Biała kiełbasa pieczona w soku jabłkowym
Biała kiełbasa pieczona z ciecierzycą w sosie pomidorowym

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności