Sałatka z pomidorami, ogórkami i fetą

przez Kardamonowy

Sałatka z pomidorami, ogórkami i fetą powstała przedwczoraj, na wakacjach. Zrobiłam ją na zupełnym spontanie, nie myśląc o tym, żeby dawać ją na bloga. My polecił zdjęcie jednak zrobić i potem myśleć czy publikować czy nie. Ostatecznie sałatka okazała się jedną ze smaczniejszych rzeczy, jaką jedliśmy na obiado-kolację. I mimo, że jest banalnie prosta i pewnie dla większości z Was nie jest żadnym odkryciem, wrzucam ją do siebie, żeby o niej nie zapomnieć. Była przepyszna. Pamiętajcie żeby jeść ją jedynie w sezonie ogórkowo-pomidorowym i dodawać do niej prawdziwą fetę. Wtedy uzyskacie prawdziwą petardę.
I na większą imprezę, zróbcie ją od razu z podwójnej porcji.


Składniki:
2 duże pomidory
4 ogórki gruntowe
1 cebula (ja użyłam cukrowej)
150 g sera feta
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki oliwy extra virgin
sól
pieprz

Umyte pomidory i ogórki kroimy w plastry, wykładamy na duży talerz. Cebulę kroimy w półplasterki i posypujemy nią pomidory. Na całość układamy pokrojoną w kostkę fetę, posypujemy oregano, polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

Podobne przepisy:
Sałatka z pomidorami, fetą i sosem bazyliowym
Sałatka z pomidorków koktajlowych z kaparami i mozzarellą
Sałatka z pomidorów i oliwek
Sałatka z pomidorami, ogórkami i serkiem wiejskim
Sałatka ze szpinakiem, pomidorami i musztardą francuską

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności