Był weekend z dziećmi, były i nuggetsy. I nie jakieś tam smażone, ale upieczone krótko i treściwie z niewielką ilością tłuszczu (nuggetsy, nie dzieci). Póki co, proponuję Wam przepis z płatkami kukurydzianymi, na inne pomysły przyjdzie pora. Jeżeli chodzi o przyprawy, dodajcie to co lubicie, ja skorzystałam z mojej mieszanki przypraw do kurczaka. Jedyna uwaga dotycząca powyższego przepisu to taka, aby nuggetsy zjeść jeszcze ciepłe, zaraz po upieczeniu. Zimne są fe, przynajmniej te z mojego przepisu.
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 szklanka płatków kukurydzianych
1 płaska łyżka przyprawy do kurczaka
1 duże jajko
olej rzepakowy
Kurczaka kroimy w plasterki o grubości około 2 cm. Doprawiamy je przyprawą i odstawiamy na 30 minut. Płatki rozdrabniamy. Plastry kurczaka moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w płatkach. Na blachę nakładamy papier do pieczenia, układamy nuggetsy, skrapiamy olejem i wkładamy do nagrzanego (do 200 stopni) piekarnika. Pieczemy 5 minut – ja piekłam z termoobiegiem.
4 komentarze
Witaj Moniko, ściągnęłam sobie Twój pomysł na nuggetsy pieczone ponieważ te 'kąpane' zawsze mnie przerażały dużą ilością tłuszczu, fajny pomysł i co istotne b. szybki. Zastanawiałam się czy te 200*C nie wysuszy z wierzchu mięsa a w środki pozostaną niedopieczone. Bardzo podoba mi się zdjęcie poprzedniego posta, czy wiesz, że włosi rwą sałatę w dłoniach, pozdrawiam. Majka
Hej Majka :). Już tu kiedyś wspominałam, że mój piekarnik to dziad, więc nie odpowiem Ci jaka powinna być idealna temperatura. Trzeba po prostu wyczuć moment. U mnie 200 stopni i 5 minut sprawdziły się idealnie. Dzięki za dobre słowa i info o sałacie :D. Ściskam.
Mniam,domowy fast food to jest to:)
Si :).