To zdecydowanie nie jest mój przepis. Ostatnio miałam okazję brać udział w warsztatach kulinarnych, organizowanych przez Akademię Smaku. I to był jeden z cudów, jaki miałam okazję spróbować. Po pierwszej degustacji, wiedziałam, że muszę zrobić tę konfiturę. W oryginalnym przepisie jest tymianek, o którym niestety zapomniałam, ale Wy jak najbardziej możecie go dodać. Minimalnie zmieniłam przepis, ale naprawdę nieznaczne. Autorem przepisu jest Tomek z bloga zajadam.pl. Genialna! Jutro mam w planie pokombinować z nią i polędwiczką wieprzową. Jak wszystko wyjdzie tak jak chcę, na pewno napiszę. Myślę, że napiszę.
Składniki:
4 średnie czerwone cebule
1 szklanka jagód
1 łyżka cukru trzcinowego
100 ml białego wytrawnego wina
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżka masła
sól
pieprz
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, smażymy na maśle na wolnym ogniu, do zrumienienia. Nie spieszcie się z tym, czym dłużej się będzie smażyć, tym lepiej. Do cebuli dodajemy jagody, cukier, wino i ocet winny. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, smażymy znowu na wolnym ogniu, do redukcji płynów. Chodzi też o to, żeby jagody zupełnie się rozpadły.
Podobne przepisy:
Wiśnie z cebulą i tymiankiem
Sos żurawinowy do mięs
Konfitura z wiśni, porto i rozmarynu
9 komentarzy
Czy taką konfiturę można później pasteryzować, żeby zrobić mały zapas?
Kurczę, spodziewałam się takiego pytania. Poszperałam w internecie i znalazłam to, może pomoże: https://margarytka.blogspot.com/2013/01/konfitura-z-czerwonej-cebuli.html. Pozdrawiam.
Cześć Monika! Dzięki za miłe słowa i bardzo się cieszę, że mój przepis idzie w świat! 🙂
Cześć, cześć! Niech idzie, zdecydowanie mu się należy :D. Pozdrawiam przeserdecznie :).
O mamo! ale to musi być cudne<3
Jakiego rodzaju ma być to wino słodkie czy wytrawne?
Teraz widzę, że faktycznie nie ma tego w przepisie. Wytrawne, wytrawne. Pozdrawiam :).
Poproszę o podpowiedź jakiego rodzaju ma być to wino słodkie wytrawne? Nie jestem geniuszem kulinarnym ale zawsze miło jest się czegoś nauczyć nowego 😊
Wytrawne :). Pozdrawiam.