Ajerkoniak

przez Kardamonowy

Ajerkoniaku nie robi się na Święta Wielkanocne, nie? Właśnie moja Mona i nasz My, stwierdzili, że właśnie raczej nie. Że bardziej Boże Narodzenie. Nic to, jajecznych przepisów teraz będzie od groma, więc nie wiem czemu miałabym zrezygnować z tego. Raczcie się. Raczcie się cały rok. Na wstępie jeszcze zwrócę Wam na coś uwagę. Na początku, chciałam do ajerkoniaku dodać niesłodzone mleko skondensowane. Wyszło stety i nigdzie nie mogliśmy go dostać. Zakupiliśmy ostatecznie mleko zagęszczone niesłodzone (takie do kawy). I to był strzał w dziesiątkę. Ajerkoniak nie wyszedł za gęsty, jest naprawdę w sam raz. Nie wiem natomiast, czy nie będzie dla Was za mocny. Spróbujecie. 


Składniki:
250 ml spirytusu
500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
7 żółtek
1 szklanka cukru
1 laska wanilii  

Jajka sparzamy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy do nich mleko zagęszczone i powoli wlewamy spirytus, cały czas mieszając. Laskę wanilii kroimy wzdłuż, wydrążamy z niej ziarenka i dorzucamy je do ajerkoniaku. Wszystko przelewamy do butelki i wkładamy do lodówki. Pozostałości po wanilii można dorzucić do butelki.

Podobne przepisy:
Ajerkoniak z kawą
Eggnog – likier jajeczny

10 komentarzy

kasia 23 marca, 2015 - 12:23 pm

Pychotka i super kieliszek 😉

Odpowiedz
Angie 23 marca, 2015 - 12:23 pm

Ja uwielbiam ajerkoniak, mogę go pić cały rok<3

Odpowiedz
Lena 23 marca, 2015 - 12:23 pm

Brzmi kusząco 😉

Odpowiedz
Monika 23 marca, 2015 - 12:24 pm

Nie oddam, nie ma szans :).

Odpowiedz
Monika 23 marca, 2015 - 12:25 pm

I kusi skubana, w lodówce.

Odpowiedz
Monika 23 marca, 2015 - 12:25 pm

:). Na zdrowie, Angie.

Odpowiedz
Anonimowy 26 marca, 2015 - 11:55 am

Ja też ostatnio szukałam takiego mleka niesłodzonego w puszce i w żadnym sklepie go nie widziałam, wszędzie tylko słodzone no i zastanawiałam się czy może być takie z kartonika?
Skoro Pani wyszedł likier z takiego mleka to ja też spróbuję 🙂
Magda

Odpowiedz
Monika 26 marca, 2015 - 11:57 am

Żadna Pani, jestem Monika :). Wyszedł i jest też bardzo gęsty, spokojnie można wlać zagęszczone. Pozdrawiam.

Odpowiedz
Anonimowy 28 marca, 2015 - 9:13 pm

Spróbujecie … 🙂

Odpowiedz
Monika 28 marca, 2015 - 9:14 pm

🙂

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności