Ajvar

przez Kardamonowy

Ajvar gotowy, zasłoikowany, jak to zwykle bywa przy okazji takich past, smaczniejszy będzie najwcześniej jutro. Na moim blogu istnieje już podobny przepis, jest jednak bez bakłażana. I nie bawiłam się wcześniej w wekowanie. Pierwszy raz robię tego typu pastę w większej ilości, więc postanowiłam ją wpakować do słoików i odłożyć do „spiżarni”. Mam już pomysł na jutrzejszy obiad, jeżeli jesteście ciekawi, zapraszam jutro. Od razu piszę, że będzie wegetariańsko – korzystam z niedzielnej nieobecności My. Chociaż, znając życie, wróci jutro i będzie wpieprzał ze smakiem, nawet bez  mięsa. Pięknie. 
Z tej ilości składników wyszły mi 4 małe słoiczki.


Składniki:
8 czerwonych papryk
1 duży bakłażan
3 ząbki czosnku
1 chili
1 łyżka miodu
1 łyżeczka octu winnego
sól
olej rzepakowy/oliwa  

Bakłażana kroimy wzdłuż na pół. Papryki kroimy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych. Warzywa skrapiamy olejem lub oliwą i pieczemy (odwrócone skórą do dołu) w piekarniku, w 180 stopniach około 25 minut. Bakłażan będzie potrzebował dodatkowych 20 minut pieczenia. Papryki wkładamy gorące do folii, zamykamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie ściągamy z nich skórę. Do blendera wrzucamy papryki, miąższ z bakłażana, chili, miksujemy na gładką pastę. Przekładamy całość do garnka, dodajemy resztę składników, zagotowujemy. Przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy wyparzonymi zakrętkami i odwracamy do góry dnem.

Podobne przepisy:
Pasta z grillowanego bakłażana
Muhammara – sos paprykowy z orzechami
Sos z pieczonej papryki
Sos z papryk i bakłażanów
Pasta paprykowa z fetą
Pasta z pieczonej papryki z masłem orzechowym i imbirem

2 komentarze

rngkitchen 10 października, 2016 - 12:36 pm

Uwielbiamy <3

Odpowiedz
Monika 10 października, 2016 - 12:40 pm

Bo w sumie jest co :). Ja też!

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności