Nie pytajcie mnie jak wpadł mi w oko ten sos. Szperam ostatnio częściej na amerykańskich stronach i tak od słowa do słowa wyświetliła mi się muhammara – sos paprykowy z orzechami, który pochodzi z Syrii. Obecnie mamy sezon na papryki, więc trzeba z niego korzystać. Dodatkowo jutro mamy zaległe urodzinowe ognisko, postanowiłam więc zrobić go do kiełbas. Sos, zaraz po zrobieniu, smakował ciekawie. Papryka i kumin potrzebują trochę czasu, żeby się dotrzeć. Jutro sos będzie smakował dużo lepiej. Mam to już przećwiczone.
Przepis pochodzi z bloga minimalistbaker.
Składniki:
3 duże czerwone papryki
2 łyżki melasy z granatów (jeżeli macie problem z jej dostaniem, zastąpcie ją 1 łyżką miodu i 1 łyżką soku z cytryny lub octu balsamicznego)
pół szklanki obranych orzechów włoskich
3 łyżki bułki tartej
1 duży ząbek czosnku
pół łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka płatków chili (lub więcej)
sok z połowy cytryny (lub więcej)
1 łyżka oliwy extra virgin
pół łyżeczki soli (lub więcej)
1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki, parę ziaren granatu (opcjonalnie)
Papryki myjemy, całe wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach, około 25 minut, do lekkiego przypalenia skórki. Następnie wkładamy do plastikowego pojemnika, zamykamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obieramy z nich skórę i pozbywamy się pestek, wrzucamy do robota kuchennego. Dodajemy do nich resztę składników i miksujemy niekoniecznie na gładką masę. Zaraz po zmiksowaniu spróbujcie sosu. Ja dorzuciłam więcej kuminu, soku z cytryny i oliwy. Wyczujecie czego Wam brakuje. Przed podaniem, sos posypujemy ziarnami granatu i natką pietruszki.
Podobne przepisy:
Pasta paprykowa z fetą
Sos z pieczonej papryki
Sos z papryk i bakłażanów
Ajvar
Pasta z pieczonej papryki z masłem orzechowym i imbirem